Sunday, 11 November 2018

Garam Bario


Garam Bario adalah sejenis garam yang sangat sukar didapati, di mana ianya 
memerlukan kepakaran penduduk tempatan di Bario Highlands, Sarawak.

Penduduk kampung dari suku Kelabit ini, biasanya akan masuk jauh ke dalam 

hutan untuk mencari sumber mata air di mana garam ini boleh diambil.


Satu kawah besar yang dipanggil Kawang disediakan, dimana air mata air 

ini akan dididih dan dikeringkan supaya garam dapat diekstrak dari bawah 
kawah. 

Garam Bario kaya dengan mineral berbanding garam biasa dan kurang masin.


Khasiat garam ini adalah untuk memberikan kelegaan kepada pesakit gout, 

ia juga boleh merawat pesakit tiroid kerana garam ini tinggi kandungan iodin. 
Makanan yang dimasak juga akan lambat basi, mampu merawat penyakit kulit, 
melancarkan pencernaan makanan dan meredakan pening, migrain dan 
stress.